|TRAVEL| Bari & Polignano a mare

Taliansko je jednoducho láska. Klišé, ktoré ste už určite od niekoho počuli. Nuž, je to pravda, Taliansko je pre mňa krajina, ktorá ponúka toľko nádherných miest, že jeden život je príliš krátky na to, aby sa mi podarilo navštíviť každý kút, ktorý chcem. Tento rok do môjho talianskeho zoznamu pribudlo mestečko Polignano a mare, ktoré ma očarilo natoľko, že sa sem veľmi rada v budúcnosti vrátim.



Polignano a mare

Polignano a mare je malé, roztomilé mestečko, ktoré je preslávene reštauráciou v skale (Grotta Palazzese), či známou plážou (Lama Monachile). Tieto dve miesta sú zaručene dominantami mesta. Okrem toho je však Polignano plné úzkych uličiek, ktoré mi pripomínali grécke Santorini. Nebyť vysokých horúčav, prechádzala by som sa tu celý deň. Polignano má aj svoje staré mesto, kde sa sústreďovalo asi najviac turistov. Klasicky tu nájdete množstvo obchodíkov so suvenírmi, reštaurácie, uličky a balkónik z ktorého je vidieť spomínanu známu pláž a útesy na opačnej strane. 

Pôvodne sme chceli kúpanie na pláži vynechať, nakoľko bola doslova preplnená ľudmi, slnečníkmi a uterákmi, ale teplo nás natoľko zmohlo, že sme sa predsa len osviežili spolu s ďalšími desiatkami, či stovkami ľudí. Mimo sezóny musí byť na pláži naozaj skvelá atmosféra, nakoľko scenériou išlo o jednu z najkrajších pláži, aké som kedy navštívila. Vlny boli vcelku divoké a kamene klzké, ale každopadne to stálo za to.

Určite odporúčam prejsť sa aj na útesy odkiaľ sa vám naskytne opäť iný pohľad na pláž a na samotné mestečko na útesoch. Polignano si získalo moje srdiečko a ja by som sem pokojne išla aj mimo sezóny, aby som si ho mohla užiť bez davov.

Na pláne sme mali ešte mestečko Monopoli, to ale dopadlo failom a my sme tak videli iba železničnú stanicu a pár uličiek, aj také sa žiaľ stáva.

Doprava do talianskych mestečiek

Okolité talianske mestečká majú veľmi dobré vlakové spojenie práve s Bari a ceny lístkov sú viac ako priaznivé. Nikdy to nebolo viac ako pár €, za ten výlet to určite stojí a je len na vás, ktoré z miest si vyberiete. Ja by som do budúcna rada videla Ostuni a Alberobello.

Letná dovolenka v Bari

Vzhľadom na situáciu bol výber letnej dovolenky tento rok veľmi okresaný, výber padol na talianske, prímorské mestečko Bari, ktoré nie je tak úplne ideálnym miestom na letnú dovolenku. V Bari sa nachádzajú asi 3 pláže, všetky sú ale vzdialené od centra a tým pádom je výber ubytovania celkom zložitý. Treba si jednoducho vybrať, buď budete bývať pri pláži, alebo pri centre. My sme bývali veľmi nešťastne a tak sme boli vzdialení aj od centra aj od pláže, avšak ubytovanie bolo naozaj pekné, čo bolo pre nás veľké plus. Ubytovanie vám teda veľmi rada odporučím v hoteli Residence Hotel Moderno.

Centrum mesta nie je veľké, avšak v noci to tu poriadne žije. Svoj výlet sme orientovali skôr na oddych a tak sme Bari priveľmi nespoznávali, úprimne si myslím, že tu ani nie je nič extra na pozeranie. Čas by som vám teda rozhodne odporučala využiť na výlety do talianskych mestečiek v okolí. Väčšina ľudí prichádza do Bari len na zastávku a ďalej pokračuje do okolia prenajatými autami, či vlakmi. Prechádzka popri pobreží však stojí za to.

Ako sa dostať z letiska?

My sme využili najpohodlnejšiu a najefektívnejšiu cestu, a to vlakom. V "centre" Bari sme boli približne do 20 minút a jednosmerný lístok (ak sa nemýlim) stál 5€. Vlaky chodia v pravidelných intervaloch a všade sú tabule, alebo pracovníci, čiže nájsť stanicu nebolo nič zložité.

Pláže na Bari

My sme navštívili 2 pláže, ktoré boli najbližšie k centru.

Pane e Pomodoro
Prvú pláž by som odporučila skôr na piknik pri západe slnka. Nachádza sa pri veľkých hoteloch a je bližšie k centru, to znamená, že tu stretnete takmer celé Bari. Necítila som sa tu veľmi komfortne, ani bezpečne, nakoľko sa to na celej pláži hemžilo rodinkami a predavačmi. Ale ako slnko pomaly zapadalo, pláž začínala byť čoraz prázdnejšia a pokojnejšia.

Torre Quetta
V Bari sa nachádza ešte jedna vzdialená pláž, ktorá je síce pešo celkom ďaleko, ale skvelou alternatívou je vypožičanie kolobežiek, či presun vlakom. Hneď pri pláži je železničná stanica, čiže ak bývate pri stanici, ste na pláži do 10 min. Kiežby sme to vedeli skôr. Počas našej návštevy bola pláž takmer úplne prázdna. Pláž síce vyzerá vcelku vyľudnene, ale sú tu k dispozícií sprchy aj toalety a hlavne je tu naozaj pokoj.

GASTRO TIPS

V centre mesta nájdete reštaurácie od výmyslu sveta. Od tých tradičných talianskych, cez grécke, havajské poké až po mexicku. Hladní teda rozhodne nebudete. Do pozornosti by som vám však rada dvala dve ružové kaviarničky, ktoré ma skutočne očarili.


Jerome Chocolat
Pár dní pred návštevou Bari som na instagrame našla prenádhernú ružovú kaviareň s plyšovými medvedíkmi. Ide o totálne instagramové miesto, ktoré poteší každú dievčenskú dušu. V ponuke majú koláče, milkshaky, kávu a podobne. Ja som bola tak natešená, že som sa ulakomila na jeden z tých sladkých shakov v podobe pandy a čoskoro som to aj oľutova, nakoľko ja veľa sladkého nedokážem zjesť. Cukrovku som mala istú. Priestor bol naozaj vkusne zariadený, jediné mínus bol nelichotivý výhľad na ulicu. Samotná kaviareň mý dokonca von veľmi fotogenickú stenu (viď foto č.2).

Pretty Mama
Neskôr sme náhodou narazili aj na ďalšiu ružovú kaviareň, ktorá bola rovnako krásna. Nepôsobila už tak posh, ale interiér bol na jedničku. Tu už boli v ponuke aj rôzne snacky a cocktaily, obsluha aj napriek tomu, že nám trošku poplietla objednávku bola veľmi milá.

Ak by som opäť niekedy mala možnosť navštíviť Bari, tak by som určite neváhala a išla a čas opäť venovala spoznávaniu okolitých miest, nakoľko je ich tam naozaj neúrekom. Bari je však skvelou alternatívou ak potrebujete vypadnúť na pár dni mimo Slovenska a nadýchať sa prímorského vzduchu.

















Žiadne komentáre

Ďakujem za každý komentár:)