Čo vidieť v Splite a Trogire ?

Chorvátsko mi ešte stále príde ako veľmi podceňovaná krajina, mnohí si však naopak uvedomujú koľké krásy ponúka. Preto ani dovolenka, či výlet v Chorvátsku nemusí byť na zahodenie. My sme sa tento rok rozhodli spoznať mesto Split, keďže sme našli výhodné letenky a páčilo sa nám, že sa dajú podniknúť aj výlety do okolia. Nakoniec sme z plánovaného zoznamu navštívili iba Trogir, ale výlet v Splite stál za to a ja sa s vami preto rada podelím o užitočné tipy a rady.

Pre autentické zábery a lepšiu predstavu nájdete na mojom Instagrame výber stories s názvom Croatia.

Ako sa dostať z letiska do Splitu?

Aj keď predpokladám, že väčšina z vás sa prepraví do Chorvátska autom, keby sa tu náhodou našiel niekto kto príde letecky, táto info je pre vás. Z autobusovej dopravy máte 2 možnosti.

Nastúpiť na shuttle bus, ktorý ide priamo do Splitu, na autobusovú stanicu a v ideálnej premávke cesta trvá cca 30 minút. (Cena je 5€, dalo sa platiť aj eurami)

Druhá možnosť je využiť klasickú MHD, ktorá má veeeľa zastávok, čiže aj cesta trvá dlhšie. Cesta stojí cca 33kun (ak si dobre pamätám) a autobus má zastávku na druhej autobusovej stanici v Splite.

Instagramfriendly places 

Samozrejme nesmie chýbať moja obľúbená rubrika, ktorou aj článok začnem a tou sú fotogenické miesta v Splite a v Trogire. Medzi moje obľúbené fotospoty v Splite rozhodne patrí prístav, kedy vám v pozadí krásne vynikne samotný Split a následne jedna schovaná ulička, ktorá vlastne predstavuje akýsi hotel. Som si istá, žeby sa do môjho top rebríčka dostal aj Diokleciánov palác, keby bol v takom stave v akom som si ho predstavovala. Krásne fotky sa však dajú spraviť v hociktorej uličke, či v prístave, skrátka pri vode vyzerá všetko skvelo. A o Trogire to platí X násobne. Tam sa stačí stratiť a každá (takmer) ulička je ako vystrihnutá z Instagramu.




Čo vidieť v Splite?

Split nie je veľkým mestom a krížom, krážom ho prejdete pokojne za jeden deň a to sa stihnete aj okúpať na jednej z pláži. Dám vám sem však miesta, ktoré určite musíte navštíviť.

Diokleciánov palác

Snáď najkrajším pokladom Splitu je Diokleciánov palác, ktorý nájdete v srdci starého mesta. Palác bol vybudovaný rímskym cisárom v 4.storočí. Zaujímavosťou je, že keď sa palác staval okolo nebolo nič, mesto Split tak vznikalo okolo tohto paláca. Mňa toto miesto očarilo už z fotiek a tak som sa veľmi tešila na moju návštevu tohto miesta, na naše nešťastie tu však práve v tomto období prebiehal letný festival a tak na tomto krásnom mieste bolo vybudované pódium, čo výrazne kazilo dojem (aspoň mne). Niektoré dni bol vstup dokonca nemožný, nakoľko sa tam konali platené predstavenia. Čo vám ale odporúčam je prísť sem skoro ráno a užiť si toto miesto do sýta, keďže počas dňa je to tu príliš rušné.

Riva

Rušná promenáda plná podnikov, obchodíkov so suvenírmi a výhľadom na prístav. Toto miesto v Splite neminiete ani keby ste veľmi chceli. Cez stred vedie aj takáto príjemná zeleň, ktorá je super nie len ako fotospot, ale aj ako príjemný chill, za predpokladu, že sa práve na promenáde nenachádzajú stovky ľudí. Ak ste fanúšikmi magnetiek, či iných suvenírov nájdete ich práve tu, alebo potom hneď za promenádou, tam sa nachádzajú ďalšie stánky. Na promenáde je tiež Freshbar, kde predávajú čerstvo odšťavené šťavy, alebo dokonca alko nápoje s čerstvo odšťaveným ovocím. Tieto drinky boli poslabšie a skôr sme cítili ovocie, ale príjemne osviežili. Stánok sa tiež ujal ako fajn fotospot.

Park Šuma Marjan

Tento rozsiahly park sa týči nad Splitom a vidieť ho môžete prakticky odvšadiaľ. Určite je to skvelé miesto na prechádzku, my sme však išli po jednej jedinej veci a tou bola vyhliadková plošina Marjan Hill. Cesta bola celkom krutá, keďže bola celá do kopca (logicky) a bolo asi 37 stupňov. 

Republic Square

Námestie lemované podnikmi v Splite určite nevynechajte, pôvodne som si predstavovala toto miesto preplnené domácimi a turistami, ale na moje prekvapenie tam takmer nikdy nikto nebol a veľmi mi tieto červené budovy pripomínali tie vo francúzskom Nice.


Výlet do mesta Trogir

Trogir je rozkošné, malé mestečko, ktoré je zapísane aj medzi pamiatky UNESCO. Som si istá, že ste tam už mnohí boli, alebo ste o ňom minimálne počuli. Pri návšteve Splitu by som rozhodne nevynechala výlet do Trogiru, lebo je naozaj tak čarovný, ako sa o ňom hovorí. Je naozaj maličký a z jedného konca na druhý sa dostanete asi za 7 minút. Je plný podnikov, malebných uličiek a relatívneho pokoja. 

Je plný krásnych uličiek, obchodíkov a reštaurácií, ale keďže nám žiadna nepadla do oka a nechceli sme experimentovať, dali sme to na low cost a išli sme do jedného zo stánkov, ktoré sa nachádzali pri autobusovej stanici. Nakoniec sme sa teda najedli za asi 10€ dvaja a jedlo bolo chutné, čiže si nemôžeme sťažovať. Pred samotným mestečkom je aj veľký obchod a platené toalety.

Po zistení, že pekné pláže z Instagramu sú na opačnej strane ostrova Čiovo sme sa rozhodli ísť na pláž, ktorá bola iba asi 10 minút chôdze z mesta a toto rozhodnutie neľutujem. Pláž nebola preplnená, voda bola čistá, boli tam aj bufety a predovšetkým táto nádherná hojdačka. Vždy som na takú chcela ísť, keď som to videla niekde na fotkách a teraz sa mi to pošťastilo úplne náhodne, nakoľko som ani len netušila, že sa tu nachádza. Chce to však trošku trpezlivosti, vystáť si radu a počkať si kým sa môžete v pokoji pohojdať a urobiť si fotku. A v neposlednom rade potom trošku sily vyliezť na samotnú hojdačku, keďže je celkom vysoko :D.

Ako sa dostať zo Splitu do Trogiru?

V prípade, že nebudete mať k dispozícií auto, môžete využiť autobus. Cesta trvá približne hodinu a je vcelku otravná, ale chorvátske autobusy boli klimatizované, čiže sa to dalo vydržať. Lístky sa dajú kúpiť priamo na stanici a spiatočný lístok pre 1 osobu stojí 33 kun (cca 4,50€). Autobusy chodia v asi 20 minútových intervaloch a rozpis nájdete priamo tu.

My sme pôvodne mali v pláne ešte výlet do mesta Omiš, kam tiež išiel autobus priamo zo Splitu, ale rozhodli sme sa posledný deň stráviť ešte v Splite.

Pláže v Splite

Split je veľmi dobre situovaný a tak sa tu nachádza množstvo pláži. My sme vyskúšali dve. Jednu na jednej strane a druhú na druhej a máme jasného favorita.

Obojena beach

Táto pláž je od centra vzdialená asi 30 minút pešo, avšak nám sa tu naozaj veľmi páčilo. Počas cesty natrafíte na rôzne mále pláže, útesy a celá cesta je príjemná, keďže idete stále popri vode až kým nedorazíte do cieľa. Je tu kamienková pláž, naozaj čistá voda a ani ľudí tu vôbec nebolo až toľko. Samozrejme, že boli, ale čakala som omnoho plnšiu pláž. My sme sa rozložili pri jednom z bufetov (kde sa nedá platiť kartou, čiže určite berte cash) ale dalo sa ísť ešte o kúsok ďalej a tam boli poriadne divoké vlny a ešte viac miesta.

Bacvice beach

Pláž, ktorá počas západu slnka vyzerala ako skvelý spot na kúpanie v realite vôbec super nebola. Prišli sme sem niekedy okolo piatej s tým, že už tu nebude toľko ľudí, ale mýlili sme sa. Pláž bola naozaj veľmi preplnená, navyše tu bol piesok a málo miesta. Výhodou bolo, že tu boli opäť bary a voda bola dlho plytká a pomerne čistá. Dalo sa ísť prejsť sa aj ďalej, určite tam boli ďalšie pláže, ale tie sme tento krát nepreskúmali. Na druhej strane tejto pláže bol vstup do mora pomocou schodíkov a lehátka na prenájom, tak to vyzeralo o niečo lepšie, ale žiadny ideál. Nachádzali sa tu ale takéto krásne skaly, ktoré boli naozaj efektné.

Tip na ubytovanie 

Ubytovanie Apartment Center môžem iba odporučiť. Krásny, čistý apartmán v centre mesta s výborným hodnotením a milým majiteľom. Jediné s čím sme nerátali bola platba v hotovosti. Prijímajú však eurá aj kuny a v najhoršom prípade sa bankomat Raiffesein nachádzal 2 minúty od ubytovania.


V Splite je podnikov kopa, sama som mala na zozname ešte pár barov, bistier, či zmrzlín, avšak klasicky sme nestihli ani polovicu. Preto sa s vami podelím aspoň o to, čo sme stihli :)

Sexy Cow

Bistro s príjemnou obsluhou a niečím medzi burgrom a wrapom. Tento podnik sme našli náhodou na mape, ale viem ho len odporučiť. Dá sa sedieť aj vnútri, majú aj malú terasu, alebo si jedlo môžete samozrejme vziať so sebou. A ak chcete poriadny junk, dajte si hranolky so syrom a slaninou #yummy.

Fig Split

Tip na tento podnik som dostala na Instagrame a som zaň veľmi vďačná. Ak budete teda v Splite, Fig Split nesmiete vynechať. Pôvodne sme sem išli na drink a nejaký snack. Ostali sme však veľmi prekvapený z porcie, ktorú sme si objednali tak sme sa nakoniec skvelo najedli a usúdili, že keby si tu dáme čokoľvek chutilo by to výborne. Samostatnou kategóriou boli cocktaily, ktoré boli vy-ni-ka-jú-ce. Konkrétne som ochutnala Figs sour, ktorý bol sladučký a chutil po figách a cocktail Wake up in Hvar, chutil ako ovocný nanuk. Keby nezatvárali určite by sme tu ešte čosi ochutnali. Navyše aj samotný podnik bol naozaj nádherný a nachádzal sa v originálnych historických stenách.

The Daltonist Craft Bar

Ďalším prijemným miestom je podnik, ktorý je cez deň nenápadný, v noci sa však mení na pravý bar! Posledný večer sme sem skočili na záverečný drink a na druhý deň si tu dali raňajky. Obsluha tu bola veľmi milá, či už večer, alebo ráno a tak ak hľadáte živé miesto na pár drinkov, či pokojne miesto na raňajky, či brunch, The Daltonist bude skvelou voľbou.

Gourmet Bar Basta

Aj tento podnik som našla na Instagrame u jednej šikovnej slečny a bola som nadmieru spokojná. Hitom tohto podniku je rozhodne neapolská pizza, ktorá bola naozaj vy-ni-ka-júca, ak budete mať v Splite chuť na pizzu, tak jedine tu!

Fabrique pub

Živý, príjemný podnik pri promenáde, avšak nie až tak moc rušný, aby vám to prekážalo. My sme si uchmatli stôl na terase s jemným výhľadom na more, ale vnútri to vyzeralo rovnako dobre. Ja som síce netrafila jedlo podľa mojej chute, ale na jedálnom lístku toho mali na výber dosť.

Toto's burger bar

Z tohto bistra sme si vzali wrapy na izbu a chuťovo boli chutné a porcie celkom slušné.



Žiadne komentáre

Ďakujem za každý komentár:)