Čo vidieť v Amsterdame?



Keď som zvažovala kam ísť na Jeseň, chcela som miesto, ktoré bude vyzerať ako vystrihnuté z jesenných fotiek. Výber preto padol na Amsterdam, ktorý na jeseň vyzeral na fotkách úžasne. Bolo to tak aj naozaj? V Amsterdame sme boli pred pár rokmi v lete a tak som mohla porovnať, v ktorom ročnom období sa oplatí toto čarovné mesto navštíviť viac. Aj keď ja som za to, že každé mesto je čarovné v každom ročnom období. Viem si také amsterdamské kanály predstaviť aj na jar, či v zime, pokiaľ by bolo mesto pokryté snehom, čo sa údajne moc nestáva. V článku sa s vami podelím o praktické tipy, ale aj pamiatky, ktoré nesmiete vynechať. Nebudu chýbať ani tipy na instagrafriendly miesta.


A ak chcete vidieť viac, na mojom Instagrame nájdete celý výber stories z nášho výletu.

Praktické rady do Amsterdamu

Ako sa dostať do Amsterdamu?

My sme už druhý krát zvolili let do Eindohovenu a následne presun do Amsterdamu. Letenky do Eindhovenu bývajú často za pár eur a dostupnosť do Amsterdamu je naozaj jednoduchá, avšak v konečnom dôsledku sa môže výrazne predražiť. V prvom rade je potrebné dostať sa zo samotného letiska do centra mesta na vlakovú stanicu. Odtiaľ si môžete buď vziať vlak (cena spiatočného lístka je cca 53€, v cene máte lístok na autobus z letiska + vlak) výhodou je, že vlaky chodia asi každých 20 minút, čiže sa nemusíte orientovať na časy, ani sa báť, žeby ste vlak nestihli. Vlak má niekoľko zastávok a s najväčšou pravdepodobnosťou skončíte na stanici Amsterdam Centraal, odkiaľ si to môžete na ubytovanie buď odšľapať alebo využiť mestskú dopravu. Druhou možnosťou je autobus, flixbus máva naozaj nízke ceny, avšak nechodí ich toľko, aspoň takto mimo sezóny, druhá vec je, že ak lietadlo mešká, nemusíte ho stihnúť. Nabudúce by som možno už pozerala aj letenky cez Easyjet, ktoré bývajú myslím v akcií za 80€, čo už sa takmer rovná letenke do Eindhovenu + autobusu do Amsterdamu.

Výhodné ubytovanie v Amsterdame

Toto vám radím vybaviť hneď priamo po kúpe letenky, keďže ubytovanie v Amsterdame sa podľa mojich skúsenosti veľmi rýchlo bookuje. Low cost, slušné ubytovanie tu moc nenájdete. Ak je niečo veľmi lacné, tak sú to buď zdieľané izby, alebo naozaj miniatúrne kutičky. Ja už som trošku náročnejšia a na výlete sa chcem cítiť pohodlne, preto sa vždy snažím nájsť zlatú strednú cestu. Prvý krát sme boli ubytovaní v tomto hoteli, už si na to moc nepamätám, ale viem, že tam bola malinká izba a zdieľaná kúpeľňa, v tej dobe bol tento hotel lacnejší a tak bol výhodny. Bolo to blízko do mesta a na pár nocí sa to dalo zvládnuť. Tento krát sme zvolili možnosť ubyotovania v Bell Boutique, ktorá nás vyšlo na cca 420€/4 noci. Bežne sa ceny v krajinách, ktoré navštevujeme pohybujú tak o polovicu menej. Poloha však bola tiež fajn, izba bola čistá, útulná a myslím si, že aj za dobrú cenu ak vezmeme do úvahy, že ide o Amsterdam a fakt, že sme ubytovanie neriešili moc v predstihu.

Čo vidieť a navštíviť v Amsterdame?

Už minule som skonštatovala, že Amsterdam nie je zrovna miesto kde by ste chodili od pamiatky k pamiatke, ak ste však milovníkom umenia a múzeí, tak máte o program postarané. Múzeá sú tu na každom rohu. Pre mňa je Amsterdam mesto, ktoré má proste svoj VIBE, stačí sa vám sa tu prechádza, vyhýbať sa bicyklom a užívať si nádherne pohľady na kanály a pri každom si len hovoriť WAU. Aj napriek tomu, že toto bola moja druhá návšteva, tak mám stále na svojom wishliste napríklad jazdu loďkou, výlet do mestečka Zaandam a mnoho podnikov, ktoré som nestihla navštíviť.

Bloemenmarkt

Kvetinový trh v Amsterdame určite nevynecháte, my sami sme naň narazili asi 4x. Je to taká milá povinnosť, ktorá sa v Amsterdame patrí. Zároveň je to super miesto na nákup suvenírov. Nájdete tu cibuľky tulipánov, rôzne semienka bonsajov a iných rastlín od výmyslu sveta. My sme si tento rok zaobstarali aj malý bonsaj a tak som zvedavá, či z neho niečo bude.

Red light District

Ďalšou povinnou zastávkou je Red Light District, ktorá je plná turistov, či je deň alebo noc. Kontroverzná ulica plná coffeshopov, sex shopov, a výkladov so slečnami. Niekedy treba pred návštevou tejto atrakcie ísť na nejaké to víno, lebo je to podívana. Prvý krát som z toho bola naozaj v šoku, ale druhý krát som už vedela čo ma čaká. Ak sa odvážite odporúčam ísť na Peep show, je to určite jeden zo zážitkov, ktoré na výlet v Amsterdame patria. Na promenáde nájdete showky za 50€, ale my sme sa vždy boli pozrieť na také, kde hodíe 2€ a showka ide 2 minúty, potom sa vám zhasne a keď chcete vidieť viac, musíte hodiť ďalšie 2€. Pred tými 3 rokmi sme to vychytali tak, že sme tam mali párik, akože áno skutočný párik, teraz tam bola však len jedna obstaršia žena, to už moc podívana nebola. Neviem od čoho to závisí, ale tento bizár sa rozhodne oplatí tak- či tak.

Vondel Park

Rozsiahlý park plný zelene, ktorý je ideálny na dlhú prechádzku alebo jazdu na bicykli.

A'DAM Lookout

Ak sa do Amsterdamu vydáte v teplejších mesiacoch a radi by ste videli Amsterdam z výšky túto výhliadku nesmiete vynechať. My sme ju absovlvovali počas nášho letnehé tripu a bolo to TOP, aj keď značný adrenalín, keďže sme si dali výhliadku priamo z hodajčky na streche. Pamätám si, že lístky sme si kupovali vopred na daný čas a v cene bolo aj vyhotovenie fotiek, ktoré nám zaslali na e-mail.

Albert Cuyp Markt 

Pouličný trh plný jedla, suvenírov, čínskeho oblečenia a ostatného. Odporúčam sem ísť primárne kvôli jedlu, lebo niektoré stánky stoja naozaj za to. Čo môžem určite odporučiť je Greg Monsieur -zapekané toasty, ktoré boli naozaj chutné a skvelo poslúžili ako raňajky a potom dokonalé Dam brownie co zo stánku .

Zevenlandenhuizen

Zástup domčekov, ktoré boli postavené už v roku1894, kde každý predstavuje inú krajinu a jej architektonický štýl. Nachádza sa neďaleko Vondel Parku, čiže ak budete mať cestu okolo, určite to stojí za menšiu zachádzku.

Čo ochutnať a jesť v Amsterdame?

Avocado Show

Ak patríte medzi milovníkov avokáda, tak tento podnik rozhodne nesmiete vynechať. Sieť týchto podnikov sa rozrastá a tak ich už nenájdete iba v Amsterdame, ale napríklad aj v Londýne. V samotnom Amsterdame pritom majú viacero prevádzok. A teda k veci, čo je Avocado Show? Skrátka podnik, kde je všetko a tým myslím úplne VŠETKO s avokádom :) Či už sú to vajíčka, lievance, smoothie, Poké bowl alebo avocado burger. Jedla sú naozaj chutné a čo môžem naozaj odporučiť je Poké Bowl, ktorá bola naozaj chutná, sýta a krásne naaranžovaná. Odporúčam si urobiť vopred rezerváciu.

Pluk

Veľmi milé bistro v ktorom som si pred pár rokmi dala unicorn bowl a potom som sa ich nemohla doma nabažiť. Ak hľadáte miesto na raňajky, či brunch, tak Pluk je určite skvelá voľba. 

Mannekenpis Friet

Snack, ktorý si nemôžete nechať újsť. Ide o bežné hranolky, ktoré sú ale chuťovo naozaj výborne. Značí to aj zástup ľudí, ktorí pred stánkam pravidelna stoja. A ten výber omáčok? Nebudete si vedieť vybrať.

Frens Haringhandel

Ďalší z pouličných snackov, ktorý stojí za vyskúšanie je vyprážaná (asi treska) s majonézou zo stánku Frens Hanghandel, ktorý sa nachádza hneď na začiatku Bloemenmarketu. Veľmi chutný snack, ktorý má tuším aj čo-to dočinenia z holandskou kuchyňou.

van Wonderen Stroopwafels

Pochúťka, ktorá nedomysliteľne patrí k Holandsku je určite ich tenučká, chrumkavá wafla plnená karamelom. Ide o úplne inú waflu na akú sme zvyknutí, ale myslím si, že ste sa s ňou určite stretli aj v našich končinách. Ja som išla výhradne po tejto instafriendly wafličke, ktorá ma vyšla ak sa nemýlim na 6€, mohla som si vybrať ako polevu, tak aj posýpku. Chuťovo to však bolo naozaj príliš sladká a tak ak nechcete platiť len za obal, tak lacnejšie a určite rovnaké skvelé wafličky predávajú napríklad aj na Albert Cuyp markete. Odporúčam sa ísť však aspoň prejsť okolo van Wonderen Stroopwafels, pretože ich pobočky sú nádherné.


Instagramfriendly miesta

Amsterdam je jedno z miest, kde je fotogenický snáď každý kút. O fotospoty preto núdza nie je. Či už je to jeden z desiatok kanálov, amsterdamské domčeky, či ulice. Za zmienku však určite stojí známy nápis "Wake me up when I am Famous", ktorý nájdete na ulici Frans Halsstraat 64 v štvrti De Pijp. Medzi moje obľúbené fotospoty určite patrí okolie amsterdamských domčekov, ktoré sa nazývajú Damrak houses. Ale verte mi, že o fotospoty v Amsterdame naozaj núdzu mať nebudete.

Moje tipy na záver

Suveníry

Ak hľadáte pekné amsterdamské suveníry, choďte do Primarku, majú tam celú amsterdamskú sekciu, ktorú pravidelne obmieňajú. Ja som si tento krát uchmatla krásnu šálku, čapicu a ponožky a sadu notesov, ale mali tam toho omnoho viac. Magnetky samozrejme nájdete na každom rohu a skvelým suvenírom sú tiež rôzne sadeničky z Bloemen marketu.

Dokonalá čokoláda

Ak vás chytí chuť na sladké alebo si len budete chcieť z Amsterdamu odniesť sladký suvenír odporúčam kúpiť holandskú čokoládu Tony & Chocolonely, ktorú nájdete snáď v každom supermarkete. My sme zvolili balenie, kde bolo asi 8 druhov malých čokoládok, keďže sme ich chceli ochutnať viac a všetky boli perfektné. 


Verím, že ak ste hľadali odpoveď na otázky o Amsterdame, tak ste ich našli. A ak náhodou nie, pokojne ma kontaktujte cez Instagram. Ak budem vedieť, rada pomôžem. Za mnňa môžem povedať, že to určite nebola moja posledná návšteva Amsterdamu. Už teraz sa neviem dočkať, kedy opäť zavítam do tohto okúzľujúceho mesta.

Žiadne komentáre

Ďakujem za každý komentár:)