|TRAVEL| SKOPJE



Krajšie ako Sarajevo, medzinárodnejšie ako Belehrad, lacnejšie ako Makaraska, to je Skopje.
Navštívila som už viac krajín balkánskeho poloostrova a musím povedať, že z pomedzi hlavných miest mi učarovalo najviac. Skopje nie je pre každého, niekomu (ako som sa aj podľa článkov dočítala) možno príde príliš gýčové, čudné, niekomu tam nechutí jedlo, inému káva, vám možno príde nudné, ale ja som si to tam náramne užila!

Čo by ste mali (určite) vedieť o Skopje?

  • Alkohol tu v supermarkete po 19:00 rozhodne nekúpite. Alternatívou sú bary, či menšie večierky, ktoré z toho nerobia problém.
  • Všetko je tu veľmi lacné. Najmä čo sa týka gastronómie, reštaurácie sú moderné a príjemné.
  • Nie je to preplnené turistami, čo je skvelé!
  • Nákupné centrá môžete kľudne vynechať, keďže neponúkajú nič obdivuhodné

Samozrejme to nie je metropola, ktorá sa propaguje desiatkami pamiatok, ale určite má čo ponúknuť.
Samotné Skopje je rozdelené viacmenej na dve časti, ktoré oddeľuje rieka Vardar, ktorá tečie centrom.
Na jednej strane môžete vidieť množstvo tých gýčových vecí, ktoré mnoho ľudí odrádza, ako napríklad "Víťazný oblúk", "Londýnske autobusy", mnoho sôch, ale taktiež lacné, chutné reštaurácie na každom rohu.
Ak ste jedák v Skopje si určite prídete na svoje. Ceny sú viac ako priaznivé a obsluha veľmi milá. Čo som veľmi ocenila boli "normálne" reštaurácie s "normálnym" jedlom. Tie klasické s ich pokrmami sa dali nájsť naopak na druhej strane. Len tak pre info, v reštaurácií sme si vždy naložili plný stôl jedla  a s nápojmi sme ani raz nezaplatili viac ako 20€ za 2 osoby!

Na druhom brehu rieky sú moderne postavené budovy, ktoré mňa osobne v noci priam až očarili. Bolo to prvé čo som videla, keď som vkročila do centra a už cestou na apartmán som cítila, že ma Skopje očarí.
Za týmito budovami sa nachádza Old Bazaar, ktorý predstavuje akoby úplne iný svet. Vo veľkej miere mi pripomínal Sarajevo, akurát o čosi krajšie. Z času na čas tu počujete hlasné modlenie, na každom rohu na vás kričí ujo, že vám chce očistiť topánky, a neisto sa pri vás obšmietajú žobrajúce deti. Síce má old bazaar svoju atmosféru, mne viac učarovala pre nikeoho tá gýčová časť. Aj keď je jasné, že je to taká povinná jazda v Skopje.
Práve v tejto časti viete nájsť obchody so suvenírmi, rôzne balkánske pokrmy, či obchodíky.

Kde jesť?
  • Fitness House- Tuto reštauráciu som si dopredu, náhodou našla na internete a bola som rozhodnutá, že ju chcem navštíviť. Síce sa nenachádzala úplne v centre, ale aj napriek tomu sme ju navštívili až dva krát. Tento koncept fitness reštaurácie sa mi veľmi páči. V ponuke ste mohli nájsť proteinové palacinky, zdravé omelety, šaláty, polievky, pokrmy z mäsa, ale aj cestoviny. Skrátka všetko, ale zdravé! Ceny boli naozaj prijateľné a obsluha veľmi milá. Takže ak ste priaznivcom zdravej stravy, alebo cvičíte rozhodne vám odporúčam sem zájsť:)!
  • Carpe Diem - Ďalšia z reštaurácií do ktorej sme zavítali počas pobytu viac ako len jeden krát. Raz na večeru, druhý krát na raňajky. Bola veľmi moderne zariadená, a poviem vám, že u nás by sme v reštaurácií s takýmto pekným, moderným interiérom zaplatili minimálne tri krát toľko. Keď sme sa pozerali okolo seba, nešlo nám až do hlavy, aké sú tie ceny nízke a ako stále môžeme platiť IBA 20€, pretože aj obsluha bola na veľmi vysokej úrovni.
  • London Bar Bistro- Toto bistro sme mali pár metrov od apartmánu, a tak to bola skvelá voľba na raňajky. Opäť príjemný interiér, široké menu raňajok (ale taktiež aj iných jedál počas celého dňa) a priaznivé ceny. 
  • Centrum Bar- Že je tento bar obľubeným určite značilo aj to,že do záverečnej bol plný. Moderne zariadena piváreň (aspoň na mňa to tak pôsobilo) s dobrou ponukou jedla, či snackov. Opäť sme za 4 pivá, 2 panákov, šalát, club sandwich a opekané zemiaky nenechali viac ako 20€.
  • Ice gelato- A na záver príjemná kaviareň v Old Bazaare, kde sme si pochutnali na Baklave, chutnom koláčiku  (ktorého názov som žiaľ zabudladvoch) a  tureckých čajoch, (ktoré majú asi tak 2dcl :D  ) ,za toto malé posedenie sme nechali v prepočte asi 3€.
Ubytovanie
Skopje ponúka mnoho lacných možností ubytovania. Viem, že sme zvažovali viacero lacných apartmánov v centre. Pokiaľ sa chcete rozšupnuť, môžete sa ubytovať aj v krásnom hoteli Marriot, priamo na námesti :D (ja by som veru chcela:D). Naše ubytovanie bolo od hlavného námestia a centra vzdialené asi naozaj len tri minúty, čo je skvelá dostupnosť. Ubytovaní sme boli v Apartmáne- My apartments, ktorý bol útulný a takisto aj páni, ktorí ich prenajímali boli veľmi ochotní, takže odporúčam.

Transfer z letiska
My sme tento krát (prvý raz) využili trasnfer priamo od wizz-airu, pretože mi prišiel výhodný a pasoval na lety. Obojsmerný lístok stál 7€. Autobus nás vyhodil aj naložil pred hotelom Holiday Inn, ktorý bol hneď na začiatku centra, takže polohou to bolo tiež skvelé.











7 komentárov

  1. Skopje vypadá opravdu dobře! Moc povedené fotky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moc hezké fotky :) Mám ráda levné destinace, kde se člověk levně nají a vidí spoustu věcí. Trochu mě překvapilo, že na takovém místě jezdí double deckery :D Podle mě je to prostě typicky londýnská věc a neumím si to představit jinde. Ale asi bych se i do té kýčovité části podívala :D

    LENN

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak, je to super pocit cítiť sa "pri peniazoch", že si človek môže dovoliť ešte viac ako doma :D
      To je tá gýčová časť Skopje, ale celkom ma to pobavilo, aj keď som to doteraz vôbec nepochopila :D

      Odstrániť
  3. Skopje vypadá moc dobře a děkuji za skvělé tipy. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár:)