|TRAVEL| BALTIC TRIP- TALLIN & VILNIUS


V minulom článku, ste si mohli prečítať o našej prvej zastávke a to Rige, ktorú sme si ihneď zamilovali. Druhý článok som sa rozhodla venovať Tallinu a Vilniusu. 


TALLIN
Ďalšou zastávka bol Tallin. Z Rigy sme išli do Tallina autobusom, ktorý sme takmer nestihli, nakoľko sme nevedeli nájsť stanicu a dorazili sme k nej naozaj minútku pred odchodom autobusu. Využili sme spoločnost Lux Express, ktorú naozaj chválim, lebo na tie ceny čo majú, ponúkajú nadštandardné služby. Lístok stál myslím 5€, ale ceny záležia od časov, autobus bol klimatizovaný, mal v rámci možnosti pohodlné sedačky, dostatočný priestor na nohy a taktiež zabudovanú obrazovku s množstvom filmov, seriálov, či hier. Takto nám tá pár hodinová cesta naozaj ubehla veľmi rýchlo.

Napriek tomu, že sme boli pripravení, že v Talline bude o čosi chladnejšie, prekvapil nas chladný vzduch ihneď po príchode. Nakoľko sme v Talline ostávali iba jednu noc a chceli sme náš čas využiť na maximum, bookli sme lacný ho(s)tel neďaleko centra (Central Hotel). Prvý večer sme toho veľa pozrieť nestihli, nakoľko sa pomaly stmievalo. Zavítali sme do random baru a išli sa poriadne vyspať, aby sme boli fresh na spoznávanie mesta.

V Talline sme mali jeden celý deň. Približne do 22:00, takže plán bol jasný, prejsť všetky pamiatky za jeden deň. Avšak počasie nám neprialo a tak sme celý deň celkom mrzli. Tallin zo začiatku na mňa priveľký dojem nespravil, ale s odstupom času verím, že v teplejšie dni môže byť naozaj pekný! Určite by som si ho viac zalúbila. Opäť sa mi potvrdilo,že počasie robí veľký dojem. Mňa osobne v Talline toľko toho nezaujalo, historické centrum bolo pekné, ale oproti Rige to bolo mierne sklamanie. Z instagramu som mala pocit, že Tallin sa mi bude páčiť omnoho viac. Dôkazom toho, že bola veľká zima je aj množstvo fotiek, ktoré som odfotila, veľa ich nebolo :D :( 

Zaujímavosti
-Rovnako ako v Lotyšsku, ani tu alkohol po 22. hodine nekúpite
-Veľmi ma prekvapilo a potešilo, že sa tu platí záloha za plastové fľaše aj plechovky
-Tallin je maličké mesto, ktorého Historické centrum prejdete za pár hodín, ak v Talline strávite viac času rozhodne sa oplatí spraviť si výlet do Štokholmu, alebo na jedny z vodopádov v okolí :)

Eat and Drink

-Bar Labor- Bar s veľkým výberom drinkov, ktoré sú podávane v skumavkách! Dokonca aj ceny boli veľmi prijateľné, jediné čo sa mi nepáčilo bolo nie celkom milá obsluha, ktorá najskôr bola -samoobsluha-, ale aj tak by som čakala trošku iný prístup k zákaznikovi :)
-Vana Tallin- Tradičný Estónsky likér, ktorý môžete kúpiť v rôznych prevedeniach. My sme zvolili odľahčenú marcipánovú verziu, nakoľko na tú silnú sme si netrúfali. U mňa zabodoval najmä obal, ktorý mi prišiel veľmi cute, flaška so mnou pocestovala až domov :D
-Route 13-Reštaurácia v americkom štýle s veľmi príjemnou obsluhou a dobrými cenami, večer sa tu zvykne spievať karaoke :)
-Nimeta- Super jedlo, za super ceny, nachádza sa hneď oproti Route 13


VILNIUS
Ako transfer z Tallinu do Vilniusu sme použili opäť Luxexpress, nakoľko bol veľmi výhodný a nočný spoj nám padol veľmi vhod, nakoľko cesta trvala približne 10 hodín. Autobus stál niečo cez 10€ a  cesta bola opäť v rámci možnosti pohodlná. Do Vilniusu sme dorazili v skorých hodinách a keďže check-in sme mali až niekedy okolo druhej, museli sme to nejak "pretrpieť". Bolo to celkom náročné nakoľko sme boli nevyspatí, mierne dolámaní a vonku bolo chladno. Nabudúce si rozhodnem priplatím za ubytko, aj keď tam reálne nestrávim noc.

Vo Vilniuse sme mali veľmi veterné počasie, čo sa nám samozrejme nepáčilo, ale napriek tomu sme si ho užili najviac ako sa dalo. V podstate sme prešli takmer všetko čo sme chceli, okrem televíznej veže, ktorá bola celkom vzdialená.
Vilnius na mňa pôsobil príjemne a nebyť naozaj silného vetru, páčil by sa mi ešte viac. Nie je to najkrajšie miesto aké som navštívila, ale pekné zákutia sa nájdu aj tu :)

Zaujímavosti
-Letisko- Ak budete odlietať z letiska vo Vilniuse pripravte sa na veľmi príjemné, moderné letisko v ktorom majú dokonca svoje vlastné mini kino! Na letisko sa najrýchlejšie dostanete autobusom 88, ktorý chodí priamo na letisko,stojí myslím 2€.
-Užupis- Odporúčam presnoriť ponuku reštaurácií, my sme tam našli veľmi výhodné raňajkové menu vo viacerých kaviarniach. Škoda, že to bolo počas nášho posledného dňa tam. Inak mi táto čast mierne pripomínala Christianiu v Kodani, avšak tá mi prišla rozmanitejšia.
-Money muzeum- My sme ho navštívili najmä preto, aby sme sa ohriali, ale jeho návštevu rozhodne odporúčam aj v teplých dňoch. Máte možnosť vyskúšať si online vedomostný test, a ak ho uhádnete môžete si vytlačiť vlastnú "bankovku" :)

Eat and Drink
-Cat cafe- Veľmi príjemná mačacia kaviareň, ktorá má veľmi rozkošne podávane kávy (viď nižšie) a veľa mačičiek
-Kaviareň, ktoréj názov ak zistím-dopíšem-Raňajkovali sme tu naozaj skvelé vajcia benedikt.
-Vero cafe- Sieť kaviarní, mali aj nejaké ocenenia, takže niečo pre milovníkov kávy :)

Ubytovanie
-Subaciaus 19 apartman-Nádherný, moderný apartmán kde sme za noc zaplatili cca 20€/os./noc






 TALLIN

















24 komentárov

  1. Nádherné fotky! Je vidět, že jste si to užili:).
    Windy pink style

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moc krásné fotky! :)))
    Ty zalohy na ty flašky jsem zvědavá jestli se to někdy zavede třeba i u nás :) a to money muzeum muselo být zajmavý, že si mužeš vytisknout svojí bankovku :), ale vsadim se, že bych to neuhádla :D
    Shard of Dreams

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mohli by, celkom sa zaujímam o tieto veci a potešilo by ma to :)
      Určite uhádla, my sme väčšinu vecí tipovali :D

      Odstrániť
  3. Nádherné fotky, rada by som sa tam šla pozrieť aj ja! Už sa veľmi teším, keď konečne doskúškujem a niekam sa vyberiem :)
    http://feelikeunicorn.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Odpovede
    1. Ďakujem, zatiaľ najkrajšie aké som kedy pila :D

      Odstrániť
  5. Skvělé fotky! to mini kino na letiště mě vážně pobavilo, co už lidi nevymyslí, ale nápad to není špatnej, když si uvědomím, že kolikrát je to čekání vážně dlouhý :D

    Maris Novotná

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa je to super nápad, hlavne keď človek dlho čaká :)

      Odstrániť
  6. Krásné fotky, taky bych se tam někdy ráda podívala :).
    Beauty by K.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Pěkné fotky a článek. Za tu zálohu se platí už i v Německu. :) Minulý rok jsme platily právě.

    Somethingbykate

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Odpovede
    1. Ďakujem :) ten tvoj názov blogu by som si nezapamätala ani za boha :D

      Odstrániť
  9. Krásne fotky aj miesta! Mala by som si pridať do svojho bucket listu aj takéto menej mainstreemové, tie vyzerajú, že majú ešte krajšiu atmosféru a aspoň sú aj menej preľudnené :)

    Svet Podľa Konvalinky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne to mám na nich rada, je to super, neokukané a hlavne tam nie je toľko ľudí :)

      Odstrániť
  10. Chystám sa v lete cestovať na Pobaltie, tak dúfam,že tam bude dobré počasie a veľa skvelých zážitkov. Ďakujem za typy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to ti závidím,že ideš v lete! Rozhodne budeš mať krajšie počasie :)

      Odstrániť
  11. Pobaltské země jsou cestovatelská destinace, která mě hodně láká :) Chválím moc pěkné fotky a super tipy!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa určite chcem niekedy vrátiť, v teplejšom období :)

      Odstrániť
  12. Naozaj super článok s krásnymi fotkami, proste radosť pozerať❤❤
    Máš veľmi inšpiratívny blog, som rada, že som ho našla :)

    SYDNEY SLEEK | fashion, beauty and lifestyle

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár:)