Náš babský instatrip do Atén mal vyzerať úplne inak. Nakoniec sme tu namiesto 2 dní, stravili takmer celý týždeň... Náš pobyt napriek všetkým "failom", ktoré sa stali dopadol skvelo a my sme si odniesli nie len mnoho zážitkov, ale taktiež veľa podarených fotiek, ktoré nájdeš v článku. Na konci nájdeš vysvetlenie, prečo trip nedopadol podľa predstáv.

V tomto článku nájdeš to najlepšie z Atén.




Akropola

Bez pochýb najkrajšou pamiatkou celých Atén je Akropola, ktorá sa pýši nad mestom. Musím povedať, že mi príde viac očarujúca skôr z diaľky, ale treba uznať, že toto miesto má svoje čaro a je to rozhodne must-see pri návšteve mesta. Vstupné pre mladých do 26 rokov je zdarma, ale rozhodne sa oplatí navštíviť pamiatku aj za poplatok. V areáli sa nachádza množstvo historických stavieb. Najznámejší je práve Pantheon, ale nájdeš tu aj chrám bohyňe Niké, Erechteion a mnoho ďalších.

Čo sa nám stalo na Akropole?
Mať podarené fotky z Akropoly bola nevyhnutnosť a tak sme sa dôkladne pripravili. Fotenie bolo v plnom prúde. V tento deň som si vzala na seba modré šaty, ktoré tam zapadli ako uliate. V diaľke sme neustále počuli pískanie píštalky a gréčtinu, ale nevenovali sme tomu pozornosť. Pózovala som ako vždy keď v tom som začula už aj anglicky jazyk a to vetu "Madam, normal pose!". Opäť sme to neriešili, nakoľko sme si boli isté, že predsa nerobíme nič zlé. Moje pózovanie spočívalo v tom, že som si držala šaty a točila sa aby som mala peknú fotku. Pískanie neutíchalo a mne už to pripadalo byť divné. Potom prišlo zistenie, že to naozaj píska na mňa. Po niekoľkých napomenutiach som to už nevydržala a spytala sa jej, čo robím zle a čo jej vadí. odpoveď bola: "Don't touch yourself, Don't touch your dress!" povedala som si oukey a ostala som v šoku, nakoľko tejto situácií nerozumiem doteraz. No nakoľko som nechcela riskovať, že ma vyhodia z Akropoly, tak ako sa to stalo v Miláne, viac som neriskovala a uspokojila sa s fotkami, ktoré sme stihli nafotiť za prítomnosti hlasného pískania a okrikovania :D


National Library of Greece

Kto by povedal, že budova knižnice vie človeka tak zaujať? Vo vnútri sme sa pozrieť neboli, avšak vzhľad budovy nás očaril. Veď posúďte sami. A krásne šaty, ktoré môžete vidieť na fotke mám ako inak z e-shopu Glashgirl, skvelo zapadli do prostredia a veľmi som si ich obľúbila nakoľko sú pohodlné, ale zároveň veľmi štýlové.

National Archaeological Museum

Nie som milovníkom múzeí. Skôr obdivujem budovy z exteiéru, tak to malo byť pôvodne aj s archeologickým múzeom. Vošli sme do vnútra, ku kontrole. Hneď sa nás ujal SBS-kar, ale nakoľko sa nám nechcelo riešiť, či je vstupné zdarma, vyšli sme von. Sadli sme si na schody a o pár minút prišiel ten istý SBS-kar so slovami "či sme ešte stále tu" a zistovaľ odkiaľ sme, následne odišiel. O minútku opäť pribehol a oznámil nám, že múzeum je pre nás zdarma. Povedali sme si, že to treba využiť, keď už bol taký milý, že nám to išiel z vlastnej iniciatívy zistiť. Tak sme sa kultúrne obohatili a zistili sme, že aj múzeum môže byť fotogenické!

Panathenaic Stadium

Štadión je tiež jedna z pamiatok, ktoré by bola škoda vynechať. Zľavnené stupné stojí 2,50€, celý lístok 5€, avšak ak ti stačí vidieť ho spoza mreží, je to zdarma. V pozadí môžeš vidieť húf detí, ktoré nám "kazili" fotky, mali tam nejaký turnaj.

Štvrť Plaka

Farebná štvrť, ktorá sa rozprestiera priamo pod Akropolou. Je tu mnoho farebných domčekov, reštaurácií a kaviarní. Napriek tomu, že patrí medzi obľúbené štvrte tak sa tu to množstvo turistov pekne rozlezie. My sme si Plaku nechali takmer na koniec nášho výletu, kedy sa nám už nechcelo fotiť, čiže žiadne instagramfriendly fotky nemáme.


Pireas

Pre milovníkov vody mám skvelú správu, z Atén sa vieš k pobrežiu dostať za neuveriteľných 20 minút. Do mestečka Pireas jazdí metro každých pár minút. My sme tu strávili jeden celý deň. Pireas má naozaj krásny prístav a mnoho kostolov, čiže ho rozhodne odporúčam ako jednodňový výlet. Má to úplne inú atmosféru ako Atény.




FOOD & DRINK

Tá najlepšia pizza v Aténach
Ak ti už pôjde gyros, grécky šalát, či tzatziki hore krkom mám pre teba tip na skvelú pizzu. My sme si ju vždy vzali na izbu a rozplývali sa nad ňou. Pizza sa volá Mozzart Athens, ide o malú pobočku s veľmi milým staffom a tá pizza, och.

Ten najlepší wok v Aténach

Opäť ďalší netradičný tip, avšak za to veľmi chutný. Street Wok na známej preplnenej ulici. Namiešať si ho môžeš podľa seba. Čerstvé, chutné jedlo a ešte k tomu aj lacné.

Kam na drink?

Na Aténach ma veľmi prekvapil bohatý nočný život. Už len skutočnosť, že sa tu nachádzajú 2 bary zo zoznamu world50bestbars 2019 ma veľmi potešila. Navštívili sme oba.

Na 6. mieste sa aktuálne nachádza bar Clumsies, do ktorého sme zavítali dokonca 2x. Nemôžem povedať, žeby som tu pila najlepší cocktail môjho života, ale za to interiér a atmosféra tu bola na jedničku. Bar je otvorený aj cez deň, kedy ma úplne inú atmosféru. Nemusíš sem ísť tak výhradne na drink, ale taktiež na brunch, či snack.


31. priečku minulý rok obsadil bar Baba au Rum, ktorý počas našej návštevy praskal vo švýkoch, atmsoféra opäť na jedničku, tu sme si dali iba jeden drink pri Dj-ovi a pokračovali do baru The Noel, ktorý sme dostali ako odporučenie od domácich. Išlo o reštauráciu s barom na vyššej úrovni s krásnym interiérom, ale nakoľko sme už boli celkom spoločensky unavené nemám našu návštevu tak živo v pamäti.


V Aténach sa však tiež nachádza niekoľko barových uličiek a veľa rooftop barov, ktoré by som pri mojej ďalšej návšteve rada navštívila No.. nudiť sa tu rozhodne nebudeš.



Pôvodný plán bol jasný..Santorini

Človek mieni a pán Boh mení. Myslím, že tak nejak sa to hovorí. Náš pôvodny zámer bol ísť na Santorini s krátkou zastávkou v Aténach. Skoro ráno sme leteli do Atén, odložili si batožinu na letisku a išli do mesta, nakoľko náš let na Santorini bol až večer. Po príchode do mesta nás však prefackalo škaredé počasie a skutočnosť, že na Santorini bude nasledujúce dni škaredé počasie, naopak v Aténach má byť slnečno. Nasledovalo dvojhodinové sedenie v Mc'donalnte nad úvahou, čo sa bude diať. Nakoniec sme sa rozhodli ostať v Aténach takmer celý týždeň. Prepadli nam letenky na Santorini, ubytovanie a rozplynuli sa nám predstavy o krásnych modrých domčekoch. Nehovoriac o tom, že sme v tento deň absolvovali cestu z a na letisko rovno 4x, nakoľko sme sa museli vrátiť pre batožinu, ktorú sme tam nechali. O nákladoch ani nehovorím. Preto sme to hneď išli zapiť do baru Clumsies. Či bol osud ostať v Aténach, alebo nie nikto nevie. Ale Nike ukradli peňaženku, čiže asi nám tym možno chcel niekto niečo naznačiť. Polícia nás síce vybavila rýchlo, ale v pondelok sme na ambasáde zabili takmer 3 hodiny s cestou. Stalo sa ešte veľa hlúpostí, ale bez tých by to nebolo ono. Napriek všetkému sme sa vrátili domov hlavne živé, zdravé.

1 komentár

  1. Budova knižnice vyzerá úplne snovo. :) To ma mrzí, že ste zažili toľko nepríjemností. Ale aspoň ste už ako cestovateľky ostrieľanejšie. ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár:)